You are here

Merimiesmuisteluja

MarkkuSäyrinen's picture

Kesä aikaan kun PAUKKU, TURAKAISEN AATU ja PULKISEN MIKKI kyttäsivät jobia Turun myllyssä he ottivat hiukan ” SIKLAA” eräänä päivänä. Mikkiä myös muukalaiseksi kutsuttiin, koska yksi MOSELIN naikkosista oli vetänyt häntä sormesta niin, että toisen käden keskisormi jäi suoraksi lopuksi elämäksi.

Pojat otti ”vähän ”SIKLAA” erään mummon luona, ja mummolla oli kanoja ja kukko huushollissaan. Pojat saunoivat ja kuinka ollakaan yksi sammui saunaan. Aamulla kun jeparit tuli hakemaan mummoa niin eräs heistä aukaisi saunan oven ja samalla kukko kiekaisi niin jepari sanoi sammuneelle että eipäs pelleiilä. Arvatenkin jepari oli nolona kun asia valkeni hänelle. Poikien juopottelu päättyi tähän sillä skoudet veivät mummon mukanaan.

Paukku eräänä iltana ruokailun jälkeen lupasi syödä kaikki kalat jotka saamme välimerestä. Oli hänen onnensa, että oltiin Mustanmeren puolella kun odoteltiin kaijapaikkaa TUOPSEEN. Siellä oli jokin LUNKUN pönttö ottamassa lastia Suomeen. Me saatiin koukkuumme jokin ihme otus joka oli ihan kuin rapu. Sitä ei PAUKKU suostunut syömään, mutta kalansyönti puheet loppuivat siihen.

Eräänä kevätpäivänä oltiin merimieskavereitten kanssa kaljoilla ravintola THRINAXISSA Turussa. Lehtisen Seppo vainaakin oli mukana. Hän ei ehtinyt ottaa oluttaan kun hän jo käynnisti vanhaa BUDWAISERIA suullaan niin juoksi portsari RIPPE ylös ja ajoi LEHTISEN kadulle käynnistelemään Burmeisteriaan.

Lehtinen kertoi mulle seuraavan jutun. Kun hän oli Mariehamnissa odottamassa jobia Algotille niin joutui hän putkaan eikä suostunut sanomaan nimeään skoudeille. Hän sanoi, että ei häntä muu keljuttanut kun se että oli tulenkuumat savet housuissa. Aamulla hän sanoi nimekseen Algot Johansson ja nauroi päälle kuin Seppo vain voi. Hän oli Algotin miehiä koko elämänsä. Rauha Hänen muistolleen.

Lisää juttuja. Eräässä Suomen tekussa 60 luvulla tapahtunut. Kollegani kertoi seuraavaa. Höyryopin tunnilla oli opettaja kysynyt oppilailta tietäväkö he miksi kattilalaitosten piipuissa on kierteellä olevat tuuliohjaimet. Luokan perällä istuva vanhempi skönäri tokaisi viinan polttamalla äänellään: Siksi, että sutarin on nopeampi tulla alas . Tähän loppui opettajan kyselyt kuin seinään ja hän jatkoi opetusta hyvin virallisena.

Kaverini Hannu Grön oli väliperämiehenä WIHURIN M T PENSASSA ollessamme telakassa Verolmenilla Rotterdamissa. Loukkasin sormeni illalla ja menin siksi Hannun luokse Hän putsasi ja sitoi sormeni. Hän oli hiukan kaffessa ja alkoi kertomaan juttua miksi hän on humalassa.

Meillä oli ykkösenä yksi Einar Turusta Hän ei pystynyt nukkumaan vaan kulki paita käsivarsilla konehuoneessa Hannu vei miehen lääkäriin ja lääkäri kysyi vain yhden kysymyksen onko tämä mies juonut viinaa Ei vastasi Hannu Selvä tapaus ,mies on seonnut kotiin vaan ja lepoon. Hannu itse oli toista päivää kaffessa että ei tulisi hulluksi Hannu on jo kauan ollut maan alla. Oli kiva seilauskaveri.

Einarin tilalle tuli Esko Halmesaari kansakoulaikaisen Matti Halmesaaren luokkakaverini isoveli Lahdesta. Tapasin Ekon myöhemmin FINNLINESILLÄ hänen ollessa siifinä muistaakseni FINNALPINOSSA-

PENSAN konepäällikköä oli Ossi joka SUOMEN TANKILAIVAN konkurssin jälkeen siirtyi NIELSENILLE OSSIIN oli iskenyt FÅA;n ransuuniaika. PENSASSA oli vielä jäljellä ns. ransuunikaapit ,ei tosin enää käytössä. Pensassa oli rättikaappikin lukossa ja avain oli 1 mestarilla Ollessamme OULUSSA meillä syttyi pataruumassa tulipao ja lastina oli 13000 tonnia bensaa. OULUN palokunta saapui kaijalle ja jäi siihen. NISULAN JOUKO oi vahdissa ja hän sammutti fyyrin alta tulipaon siiffin kanssa vaikkakin poltti näppinsä ja sai sairaslulosmaksun Hän meni sen jälkeen TEKUUN TURUSSA Valmistui pari vuotta ennen minua TEKUSTA ja seilattiin samoissa laivoissa FINNLINESILLÄ samaan ja eri aikoina. Hän on jo kuollut, rauha hänen muistolleen, Oli hyvä kaverini.