You are here

S/S KOTKAn MATKALTA BUENOS AIRESIIN

PaavoSyri's picture

 6/4 -52 POHJANMERELLÄ MATKALLA ROTTERDAMIIN.

TARINAA VILLIN LINJAN LAIVASTA SILLÄ REISSULLA JA SEN

REILUSTA PORUKASTA. MEITÄ OLI YLI VIISIKYMMENTÄ MIESTÄ EIKÄ KOSKAAN

RIITAISTA TAPAHTUMAA. ” NO JAA” EN PÄIVÄÄKÄN VAIHTAISI POIS.

Terveisin Paavo Syri.

 

JÄTIN EDELLISEN LAIVAN KUN EN HALUNNUT LÄHTEÄ TALVEKSI NORJAN RANNIKOLLE. ODOTTELIN JOBIA KOTKASSA. ERÄÄNÄ ILTANA KÄVELIMME KAVEREITTEN KANSSA LAITURILLA HAVAHDUIMME ERÄÄSTÄ LAIVASTA MITEN PITKÄ SE OLI. TULIMME MAJAPAIKALLE NIIN VÄLITTÖMÄSTI SIELLÄ HAETTIIN MINUA PUHELIMEEN. VÄLITÖN KYSYMYS OLI. HALUATKO LÄHTEÄ LAIVAAN

HETI JA SIITÄ PAIKASTA. OLIN VALMIS JA OTIN LAUKKUNI JA MENIN SOVITTUUN PAIKKAAN JOSTA MINUT TAVOITETTIIN. JO TÄLLÄ VÄLIN LAIVA OLI SIFTATTU REDILLE ANKKURIIN. SISÄÄNKIRJAUKSESSA SAIN TOKI TIETÄÄ ETTÄ LAIVAN NIMI ON KOTKA. LAIVA OLI SAMA JOTA IHAILIMME HETKI SITTEN. 11. 11. -51 VIIME HETKESSÄ OLI ERÄS KAVERI HEITETTY KAIJALLE JA SAIN SEN PAIKAN. OLI JO ILTA MYÖHÄ KUN SELVISIMME MATKAAN. PAPERILASTISSA SUUNTANA BUENOS AIRES. PYSÄHDYS HELSINGISSÄ JA SILLOIN JO LÖYTYI KASI ”JÄNISTÄ”. LUULIVAT OLEVANSA JO KÖPIKSESSÄ. KÖPIKSESTÄ EVÄSTÄ JA SUNDERLANDISTA HIILIÄ. SIELTÄ LÄHTÖ TYSSÄS SIIHEN KUN OSALLA KONE REMMISTÄ MENI PITKÄKSI BUBISSA. KONEKOLMONEN KÄVI HAKEMASSA POIKIA MUTTA PALASI NOKKA LYTYSSÄ. KUN KAVAREITA EI SAATU TULEMAAN NIIN LAIVA REDILLE ODOTTAMAAN. VIIMEIN PORUKKAA TUOTIIN LUOTSIVENEELLÄ. KUKAAN EI KYENNYT NOUSEMAAN LEIDAREITA YLÖS VAAN TÄYTYI SITOA KÖYTEEN JA NOSTAA PIKKUVINSSILLÄ. TAAS POJAT LAPIOI KOTKAA KOHTI KAP WERDEÄ.

 

LÄHESTYESSÄMME SAARTA 28/11 -51 FÖRSTI KOMENSI MEITÄ KANNELLE JA MÄÄRÄYKSENÄ ETTEI KETÄÄN SAA PÄÄSTÄÄ KANNELLE MUITA KUIN PARTURI JA SUUTARI. OLIHAN SEIKKAILU KUN KOUKKUA HELISI REELINKIIN. SITÄ PIENTÄ RIHKAMAKAUPPAA KÄYTIIN KYLLÄ VENEISIIN. SEURASIN REDILLÄ VENEPORUKOITA JOTA SOUTIVAT HILJAA JA PERÄSSÄ KAVERI PITI PIENTÄ HAAVIA TAI JOTAIN SELLAISTA. POHJASTA NOUSI MM. KOOKKATA NÄKIN KENKIÄ, KOTILOITA. KAUNIITA JA VÄRIKKÄITÄ. OSTIN JOITAIN, OVAT AARTEITA VIELÄKIN.

TOSIASIASSA HE KERÄSIVÄT PUDONNEITA HIILIÄ KUN LAIVAT PUNKRATTIIN REDILLÄ. REISSU MAIHIN ON JO OMA TARINANSA. MAKSOIN MAISTA LAIVALLE SOUTAJILLE AAMUYÖLLÄ VIISI KARTONKIA LUCKY STRIKEä .

 

ALKOI JÄLLEEN VIIKKOJEN TAIVAL. MUKAAN JÄI VERDENILTÄ VIISI KOIRAA JA APINA. POJAT LAPIOI HIILIÄ KOLMEEN KOLMEN FYYRIN KATTILAAN. OLIHAN YKSIKIN HÖYRYSYLINTERI KUIN PIENENTALON VILJASIILO. ”JA KAMELI POLKI.”= VERKKAISTA TAHTIA HEITTÄVÄ HÖYRYKONE, LAAKI JA SEKUNTI. OLI RUSETTIKIN PERÄSSÄ SEN ARVOINEN, KUN OLI TARPEEKSI HIIVARIA EI MALTTANUT AINA PYSYÄ UMMESSA. SAI AIKAAN MELKOISEN JYTINÄN. VIHDOIN SAAVUIMME LAP LAATA JOELLE .JA BUENOS AIRESIIN. 22. 12. 1951. JOULULAHJAKSI KAPTEENI ANTOI PULLON KONJAKKIA JA SIKARIN.

 

TÄÄLLÄ OLI MINULLE YLLÄTYS KUN TAPASIN EDELLISEN LAIVAKAVERINI ENSIO SYRIN. SERKKUNI. S/S LEDSUND. HÄNKIN OLI SAANUT JOBIN KOTKASTA. JO AIKAISEMPANA SEILARINA HÄN TIESI PAIKKOJA JOSSA RETKEILIMME. TUNSIMME JOKA AINOAN METRORADAN KAUPUNGIN ALLA . PAPERIRULLAIN PURKU KESTI KAUAN. SATAMAN OMILLA NOSTUREILLA RULLA JA NOSTO.

SEURAAVAKSI LASTIKSEMME TULI AURINGONKUKKA REHUA. ISOISSA SÄKEISSÄ JA LASTAUS OLI NOPEAMPAA LIUKULAVOILLA.

 

25. 01. 1952 JÄTIMME ARGENTIINAN , JÄI MYÖSKIN AHTERIIN MUUTAMA KAVERI. MONTEVIDEOSSA PUNKRATTIIN JA PARIN KAVERI KANSSA OLI TARKOITUS KÄYDÄ VIELÄ MAISSA ROOMUN MUKANA, LÄHDIN VIELÄ PAIDAN VAIHTOON KUN ROOMU OLI JO METRIN LAIVASTA JA EN USKALTANUT HYPÄTÄ. NE KAVERIT MENIVÄT JA JÄIVÄT LAIVASTA. SUUNTA OLI TANSKA. JO RION EDUSTALLA HUOMATTIIN VUOTO JONKA OLI AIHEUTTANUT HINAAJA PAINAUTUMALLAAN NIITTIRIVIIN. PIKAKORJAUS SEMENTILLÄ. OLI TIEDOSSA ETTÄ TÄMÄN LASTIN SAADESSA KOSTEUTTA ON ITSESYTYKSEN VAARA. 11. 02.-52 OLIN KIPINÄN KANSSA PRYKÄLLÄ JA SANOIN AISTIVANI SAVUA, HÄNEN MUKAANSA AFRIKAN SAVANNEILLA PALAA AINA JA SAVU TULEE SIELTÄ.

 

KUN ILTAPÄIVÄLLÄ KÄÄNNETTIN RAAKITORVET MYÖTÄTUULEEN TULI NIISTÄ SAVUA. HETKEN PÄÄSTÄ PERÄMIEHET TOTESIVAT ETTÄ LASTI PALAA 1 JA 2 RUUMASSA. RÄJÄHDYSVAARA ON SUURI. KANNOIMME VETTÄ JA MUONAA PELASTUVENEISIIN. ALATÄKIN HYTIT PALOIVAT.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ SAVU VAIN SAKENI, EI VOINUT PITÄÄ HYTIN OVIA AUKI ILLALLA LAITOIMME PELASTUSVENEET ULOS KOSKA RUUMA ALKOI PALAA ILMILIEKEISSÄ. FÖRSTI ANTOI KÄSKYN LAITTAA VÄLTTÄMÄTTÖMÄT TAVARAT PELASTUVENEISIIN. KIPINÄ LÄHETTI SOS MERKKIÄ. MYÖHEMMIN KIINNITETTIIN REELINKIIN VALOMERKKI LÄHETIN. SEURASIN VIERESSÄ KUN KIPINÄ ANTOI SOS MERKKIÄ PIMEÄÄN YÖHÖN. FÖÖRTÄKKI OLI KUIN AALTOPELTIÄ JOTA JÄÄHDYTETTIIN KAIKEN AIKAA VESIPUMPUILLA. LOPULLISENA KEINONA PAINETTIIN HÖYRYÄ RUUMAAN JA TULI SAMMUI JOTENKIN.

 

13. 02. -52. SAAVUTTIIN DAKARIIN ERÄÄN HÄTÄÄN TULLEEN RAHTILAIVAN SAATTELEMANA. VASTASSA OLI SAMMUTUSKALUSTOA JA LOPPUTULOKSENA RUUMAT PUMPATTIIN VETTÄ TÄYTEEN. SATAMA-ALTAAT OVAT SIELLÄ HIEKKAPOJAISIA JOTEN KEULA MAKASI POHJASSA. OLIMME MELKOISESSA PYSTYASENNOSSA VAIKKA ALUS ON SUURI. SILLOINKIN VAADIMME OIKEUKSIAMME. VOIMMEKO ASUA KITKUISESSA LAIVASSA, SAVUN JA HAJUN KESKELLÄ. AINAKIN ÖITÄ. OLIHAN TÄMÄ VILLINLINJAN MUUTENKIN HUOLETONTA SAKKIA JA RIITTI KUN OFISEERIT ILMOITTI ETTÄ, VAIKKA SAISITTE RAHAT HOTELLIMAJOITUKSEEN NIIN RYYPPÄÄTTE NE JA OLETTE LAIVALLA KUITENKIN. VAPAATA SAI KYLLÄ.

VIIKOT VIERI DAKARISSA KIRPPUJEN,KÄRPÄSTEN JA RUSSAKOIDEN KESKELLÄ, UNOHTAMATTA ROPIIKIN HELLETTÄ . OSAAN VIELÄKIN ULKOA TUON PÄIVITTÄISEN --ALLAHU AKBAR LA ILLAHA---LASTI PURETTIIN KASTUNEELTA OSIN JA KUIVATTIIN AFRIKAN HIETIKOLLA. OLEN ERÄÄSSÄ KUVASSA JOSSA NÄKYY PURETTUA LASTIA LAITURILLA. OVAT SIINÄ VALUMASSA JA VÄHÄN KEVENTYNEENÄ KAKSI MIESTÄ NOSTI SÄKIN YHDEN PÄÄN PÄÄLLE JOKA VEI SEN AUTON LAVALLE. AUTO VEI SÄKIT LÄHEISELLE HIETIKOLLE KUIVUMAAN. LASTATTIIN JÄLLEEN.

 

11. 03 -52 MATKA TANSKAAN SUJUI JO ONGELMITTA KUNNES LÖYTYI TAAS NELJA JÄNISTÄ JOITA KAUPATTIIN GRAN GANARIALLE.

 

ILMAN MUITA KOMMELLUKSIA TULIMME VIHDOIN TANSKAAN JOSSA LASTIA PURETTIIN ERI SATAMIIN. KÖPIKSESSÄ SAI OIKEUDEN AIKANSA TYYLIN MUKAAN SANOA YLÖS. NÄIN TEIN MINÄKIN, KUNNES FÖRSTI PYYSI MEITÄ MUUTAMIA JATKAMAAN ROTTERDAMIN TELAKALLE TUPLAPALKALLA JA MATKA SUOMEEN.

TIETYSTI LUPASIN.

Katso kirjoittajan kuvia reissusta

Forums: 

Paavo, upea kuvaus matkasta. Toivottavasti jatkat muisteluja tällä foorumilla. Terv. Jari Savolainen

Hei, onko nimi tuttu; rasvaaja, merimies, lämmittäjä Tauno Kauppinen (synt.4.5.1919 - kuollut 24.10.1953 Kiinassa)

Hän kuoli Kiinan tasavallassa, kun suomalainen laiva S/S Kotka lastasti Tsingtaon satamassa?