smallpox, great pox, vicarius

Lähettänyt TimoSylvänne

 Jokunen vuosikymmen sitten oli oltava voimassaoleva isorokkorokotus, jos meinasi saada jobin laivassa. Rokotus oli voimassa kymmenen vuotta ja piikityksen yhteydessä annettiin keltainen pahvivihkonen, missä ensimmäinen aukeama oli smallpoxia (pieni rokko) eli isorokkoa varten.

Englannin kielessä on myös great pox, mikä tarkoittaa kuninkaallisten tautia, eli kuppaa. 1500-luvulta alkaen kuuluu taudilla olleen myös nimitys clap. Merenkulkijoita lääkärille kuljetellessani opin clap-sanan tarkoittavan tippuria. En muista koskaan ketään kuppatautista kiikuttaneeni hoitoon, joten en tiedä, tarkoittiko clap molempia tauteja. Englantilaisillahan on nimi Clapton, mikä englantia ja suomenkieltä yhdistellen kertonee em. tautien puutteesta.

Latinan kielessä on sana vicarius, mistä on johtunut mm. englantilainen sana vicar eli pastori, joka oli kirkkoherran sijainen. Samasta lähteestä lienee kehittynyt merenkulkijoille termi vikaeeraaja, vikarieeraaja, vikariantti eli jobi laivassa oli tilapäinen jonkun sijaisena tai kesti määrämatkan tai määräajan.

Muutenhan suomalainen merimiesslangi on puhekieltä, mihin sanoja on vääntynyt ruotsin ja englanninkielistä, mihin sanat on useinkin löytyneet hollannista ja norjasta. Sama sana voidaan kirjoittaa monilla eri tavoilla esim. midship, midskepp, midsippi, miidshippi, miitsippi, miitseppi, midskeppi, medskepp. Väliäkös sillä kuinka kirjoitetaan, kunhan vain ymmärretään samalla tavalla.

Aiheen tähän yhteenvetoon löysin mainiosta Bill Brysonin kirjasta Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona. 

Tuli tästä mieleen seuraava vanha juttu: uusi junkki tuli ensi kertaa täkille poosun työnjakoon. Poosu antoi junkille tehtävän hakea surrausendaa föörpiikistä - junkki lähti hetimiten täyttämään annettua tehtävää mutta suuntasi kulkunsa laivan ahteriin. Poosu huusi perään, että mitä sä sieltä ahterista olet hakemassa, jolloin poika kääntyi takaisin ja sanoi ohimennessään,
että saatana kun joka laivassa on eri staili.....

Jatketaan tähän malliin

terveisin S.Koskivuori

L Vuorinen (ei varmistettu)

Ti, 07.02.2012 - 21:12

Jos kohta ei mitenkään merenkulkuun liity, mutta mainitsemasi kirja on mainiota luettavaa, on parhaillaan työn alla!
L Vuorinen

Ei tippa tapa (ei varmistettu)

Ti, 14.11.2017 - 15:09

Aiemmin tarvittiin myös kuppatodistus. Se haettiin Helsingin Snelmanninkadun "kuppasairaalasta". Olikohan se niin, että ilman sitä ei saanut lääkärintodistusta. Suomen suosituin merimieslääkäri taisi olla Unto Sarkki, joka asui muistaakseni jossakin viiskulman tienoilla. Hänellä oli aina tupa täysi merimiehiä jonottamassa. Sutjakkaasti se häneltä kävi. Epäilin, että hän varmaankin kierrätti kertakäyttömukitkin, joihin annettin virtsanäyte. Todistuksia tuli kuin liukuhihnalta, sen kuin hän vain kerkesi kirjoittamaan. Se oli nopeata palvelua.

 

Tuck (ei varmistettu)

To, 16.11.2017 - 11:17

In reply to by Ei tippa tapa (ei varmistettu)

montako merimiestä kuoli kuppaan, siitä historiassa ole merkintöjä, ’husaarinuhasta’ kyllä, mutta siihenkään ei kukaan kai sitten ole kuollut.

Mutta sellaiseen tautiin on moni kuollut, ja jonka tunnetuimmat uhrit taitavat olla aarresaaren boordin haussin kapteeni Lind, ja Chost laivan perämies, ja johon ei vielä tähän päivään ole rokotusta keksitty, se on se viina tramppi, 'fylläslaaki', niin ku vensikit sitä kutsuvat. Siihen on moni kuollut ympäristön tietämättä mikä sille tuli. Tiedän tapauksen, missä potilas kuoli terveyskeskuksessa , että lääkäri olisi ymmärtänyt elvyttää potilasta yksinkertaisemmalla ja tehokkaimmalla tavalla, kaatamalla potilaan kurkkuun viinaa.