You are here

Vironpanamat?

HANK's picture

Hei,

kertokaahan Te joku viisas tietäjä, mikä oli "Viron panamalainen"? 

Itse olen ymmärtänyt seuraavasti. Vuonna 1944 kun neukut miehittivät Eestin toisen kerran, osa maan kauppalaivastosta pakeni maasta, tai oli jo valmiiksi ulkomailla. Uudelleen rekisteröivät sitten aluksensa Panamassa. Kaippa oli käytössä muitakin lippuja. Tämä tonnisto ei kai alusmäärälläkään mitattuna voinut olla kovin suuri.

Miten tämä homma meni, yrittikö NL ehkä saada ko aluksia takaisin itselleen, punalipun alle. Varmasti ko alukset  välttelivät kommunistimaiden satamia. Tuskinpa sen ajan alukset pystyivät tekemään katoamistemppuja vain liputtamalla... Mutta kertokaa näistä aluksista ja yhtiöistä sekä mahdollisista niihin liittyvistä tapahtumista?

Lue Tatu Korhosen vironpanamajobista

JariSavolainen's picture

Muistaakseni tuo käsite "Viron Panama" tarkoitti lähinnä näitä Ruotsiin muuttaneita muutamaa eestiläistä redaria tai oikeammin heidän mukavilla lipuilla olleita laivoja. Pääkonttori(t) taisi olla Tukholnassa ja laivat kukin rekisteröity omana yhtiönään. Täytyy tutustua asiaan syvemmin, mieleeni tulee ainakin yksi redarin nimi, Sergo. Kyllä jokunen virolainen paatti silloin Neukkulan ottaessa Viron haltuunsa tosiaan jättäytyi länsimaihin, mutta tuo käsite Viron Panama mielestäni tarkoitti kuitenkin näitä myöhemmin Ruotsista käsin hankittuja laivoja. Jari