You are here

mt PICCOLOn räjähdys 18.1.1963

TimoSylvänne's picture

 Reijo Gustafsson kertoo räjähdyksestä

Muistan Piccolon tapauksen seuraavasti:

Olin tulossa koulusta ja saavuin Kauppatorin lauttarannan odotustilaan. Siellä vieressä joku luki Ilta-Sanomia, jossa kerrottiin Piccolon räjähdyksestä. Odotustilassa oli myös mies, jonka kasvot olivat kovin punaiset ja pieniä haavoja täynnä. Uutisesta tuli heti mieleen isä (Sulo Gustafsson). Hän oli edellisenä iltana maininnut, että hän on töissä Piccolossa.

PICCOLO

Helsingin Sanomien uutinen

Kun pääsin kotiin, äitini kertoi, että isä on sairaalassa. Hän oli loukkaantunut Piccolon räjähdyksessä. Kun isä pääsi sairaalasta, hän kertoi, että oli ollut räjähdyksen sattuessa laivan pohjan alla töissä. Paineaalto oli ollut erittäin voimakas ja tulenlieskat olivat lyöneet aivan kohdalla. Hän oli tuupertunut, mutta jossain vaiheessa tullut sen verran tajuihinsa, että oli ryöminyt altaan valumaojaan. Hän oli pelännyt koko ajan, että laiva kaatuu, sillä styyrpuurin tuista osa oli lentänyt pois räjähdyksen voimasta.

Altaan reunalle kerääntyi räjähdyksen jälkeen miehiä. He arvelivat, että Piccolo kaatuu, sillä styyrpuurin puolella oli jäljellä vain muutama tukiparru. Isäni hyvä kaveri Eino Heikkinen ilmoitti kuitenkin rauhalliseen tyyliinsä: ”Suli on altaan pohjalla. Täytyy mennä auttamaan se pois sieltä”. Hänen avullaan isäni pääsi altaasta ja toimitettiin myöhemmin sairaalaan saamaan ensiapua ruhjeisiin ja palovammoihin. Myöhemmin löytyi isäni karvahattu, joka oli palanut aivan korpuksi.

Mies, jonka näin Kauppatorin odotustilassa osoittautui Piccolon perämieheksi. Hän oli räjähdyksen sattuessa aluksen kannella. Samoin kolmas henkilö, joka loukkaantui räjähdyksessä, oli aluksen kannella. Hän oli telakan työntekijä Länskäriltä (Länsi-Musta). En ole hänestä aivan varma, joten en mainitse mitään nimeä.

Räjähdyksen syy jäi ainakin minulle epäselväksi, mutta ilmiselvää on se, että tankit eivät olleet kaasuvapaat.

Reijo Gustafsson

Forums: 

Kauppatorin odotustilassa näkemäsi mies oli isäni, Taisto Virtanen. Räjähdyksen syy oli muistaakseni joku tupakoinut
Telakkamies