Ajeltiin White Rose laivalla New Foundlandin seutuvilla keväällä 1972. Iltapäivävahdissa yhtäkkiä molemmat vastaanottoimet hiljenivät. Kohina kuului ja jos väänsi kovemmalle, kohinakin koveni. Vaan mitään muuta miltään taajudelta ei kuulunut. Ei yleisradioita, ei rannikkoradioita, ei amatöörejä. St. Johns ei ollut niin kaukana, etteikö sen 500 kHz lähetys olisi meille päivälläkin kuulunut, vaan ei sieltäkään mitään.
Kyllä oli aavemainen tilanne. Kiipesin brygälle perämiehelle valittamaan. Siellä ei ollut mitään havaintoa mistään muutoksista. Laiva kulki ennallaan hyvässä säässä. Aprikoitiin, olisiko suihkukoneet polttaneet ilmakehään reiän, mistä radioaallot eivät heijastuneet. Tunnin parin kuluttua alkoi tilanne vähitellen palautua ennalleen. Ensin kuului joitakin asemia ja vähitellen normaalisti.
Tuohon aikaan ajettiin radiovahtia kahden tunnin pätkissä vyöhykkeittäin gmt-aikojen mukaan. Laivan aikaa ne vaihtelivat välillä klo 06 - 24. Jossakin päin maailmaa viimeinen vahti loppui 01 yöllä, eli aamulla oli aloitettu klo 11. Olisikohan johtunut siitä, että laivan kellon kääntämisessä oli förskottia eli avanssia.
- Lisää uusi kommentti
- 55 katselukertaa
En enää muista vuotta, mutta
En enää muista vuotta, mutta olimme paatin kanssa jossain Portugalista länteen olevalla merialueella. Totaalinen black-out kaikilla HF jaksoilla. Ainoa asema, joka hiukan pihisi 8:lla megalla oli Portugalin CUL. Sekin pyöritti kuranarua, jossa kerrottiin liikennöinnin olevan mahdotonta sillä hetkellä huonojen etenemisolosuhteiden vuoksi.
Kesti muistaaksen tunteja, ennenkuin kelit alkoivat pikkuhiljaa palata ennalleen. Olen noita pari kertaa havainnut bc-bandeillakin, vaikken noin massiivista pimennystä kuin tuolloin.
myös brygällä
Eipä ole pelkästään kipinöitten alaa radiokelien hiipuminen. Kunnon trooppisessa sateessa pimenee tutkan näyttö täysin, tai oikeammin valaistuu eli näkyy pelkkää välkettä. Samoin vanha VHF saattoi olla pelkkää rätinää ja roisketta.
Kysäisin aiheesta YLEN
Kysäisin aiheesta YLEN entiseltä radioaaltoasiantuntijalta. On kuulemma tunnettu ilmiö. Ilmiön aikana eivät saaneet kuulolle kuin 20 bc-asemaa maailmanlaajuisesti omalla mittausasemallaan. Ei kuulemma mitään tekemistä auringonpilkkuminimin tai -maksimin kanssa. Selitystä ei ole. Ionosfääri kertakaikkiaan "katoaa" hetkeksi and that's it.
Ilmiselvästi "ufo-juttu" ;-)
t. Raimo
Kuuluvuusilmiöitä
Pikkupoikana harrastin DX-kuuntelua. Eräänä yönä sain kuuluviin Radio Paraquayn keskiaalloilla. Long wire antennilla ja Lafayette liikennevastaanottimella. Tein kuuluvuusraportin ja sain sieltä QSL:n oikein henkilökohtaisen kirjeen kera, mukana valokuvia Iquazun putoukselta jne.
Toinen kummallinen tilanne oli joskus n. 40 vuotta sitten. Olimme jonkin kajakin kanssa tulossa tai menossa Gibraltarin salmeen Atlantin puolella. Keskustelin pitkän tovin jonkin suomalaislaivan perämiehen kanssa VHF:llä. Heidän sijaintinsa oli aika kaukana Afrikan länsikustilla. Etäisyys oli muutaman sataa mailia.
Elikkä joskus tuo kuuluvuus saattaa olla aivan poskettoman hyväkin.