Lisää uusi kommentti

Nyt kun työnantajat ovat hylkäämässä sopimisen työntekijöidensä kanssa ja käyttävät vahvemman oikeutta sanelemiseen, sopii hyvin muistella, millaista oli paikallinen sopiminen 50 vuotta sitten varustamossa Henry Nielsen.

"Jo tuolloin varustamossa oli käytössä ”paikallinen sopiminen”. Silloin merkitys oli päinvastainen kuin nykyisin: Pentti Ojamies sopi työehdoista joustavasti työntekijän eduksi, mikä pruukasi olla myös redarin etu. Jollain oli normaalia lyhyempi kontrahti, joku sai tariffipalkan lisäksi prosenttikorotuksen tai ylimääräisen ikälisän. Kun laki ja muut varustamot edellyttivät, että pestausaika on yksi vuosi, tehtiin Nielsenillä puolen vuoden sopimuksia. Sen aikainen paikallinen sopiminen loi Nielsenin hengen, jota vielä viidenkymmenen vuoden kuluttua isolla porukalla käydään muistelemassa nostlagiaristeilyillä."

Aiemmin kymmenien tuhansien yritysten asiat sovittiin muutamissa neuvottelupöydissä keskitetysti. Työnantajan määräämän uuden käytännön mukaan tarvitaan kymmeniä tuhansia neuvotteluita, kun jokainen yritys tekee omat sopimuksensa. Monissa yrityksissä ei ole osaamista työehtosopimusneuvotteluihin. Toisaalta ehkä tavoite onkin, ettei neuvotella lainkaan, vaan sanellaan, kuten ennenkin on haluttu.

Ehkä voi muistella jääkiekkovalmentaja Curt Lindströmin teesiä: hyvään työtulokseen vaikuttaa 50 % motivaatio.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
Oletko ihminen vai robotti - human visitor or robot?