Voisiko tämän laivan mallina voinut olla Thordenin Björneborg?

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) To, 06.10.2022 - 12:11

Tämä taulu on suvussa kulkenut ja sisältää kertomuksen, että tällä laivalla isoisä kulki pitkin maailman meriä.
Taulussa lukee Mercator. Piipputunnus on selkeä. Isoisän merimieshistoria ei kuitenkaan tue sitä, että tämä laiva olisi Mercator. Vielä en ole löytänyt merimiesarkistoista tietoa, että hän olisi toiminut aluksella Mercator. Onko taiteilija ottanut mahdollisesti vapauden muuttaa aluksen nimeä.
Kommenteista kiitollisena
Kirsti

Forums

Huomenta, kiitos kysymästä.

Voisitko lähettää kuvan suurempana? Korsteenimerkistäkään en oikein saa selvää. Sähköpostiin mahtuu isommat tiedostot:

timo.sylvanne@gmail.com

Kylläpä taiteilijat ja valokuvaajatkin saattoivat muuttaa laivan nimen omien pisnestensä mukaan.
Ei ole tämä laiva BJÖRNEBORG. Yksi selkeä ero on "kaivokansi" tai mikä onkaan nimeltään tuo kannen tiputus edessä.

Äkkiseltään voisi olla Viktor Ekin MERCATOR tuolta yli sadan vuoden takaa. Jos on niin olisipa harvinainen taulu. Olen löytänyt laivasta vain yhden kuvan, ja mukava olisi saada taulu mukaan isommassa koossa.

https://aanimeri.fi/piwigo/index.php?/category/1373

tv. Timo Sylvänne

Timo Rostedt (ei varmistettu)

To, 13.10.2022 - 19:52

In reply to by TimoSylvänne

taulussa olevan laivan runko muistuttaa myös Thordenin Cisil ex Victor Ekin Sicilia laivaa. Enkla puomit sekä keskilaivan kansirakenne aivan sama kuin Cisiliä esittävässä taulussa. Vanhassa Mercatorissa oli tupla puomit sekä aivan erilainen kansirakenne.
Terv. TTR

Merikapteeni Antero Salan näkemys maalauksen laivasta:

"Mielestäni se on Victor Ekin Mercator, rak. 1891.

Mercator oli alkuaan Trechmann-varustamon EMMA. Siitä en ole löytänyt kuvaa. Vuotta aiemmin Trechmannille valmistui FRIEDA, josta tuli myöhemmin raumalainen OSMO. Osmosta on useita kuvia Äänimeressä ja ainakin yksi Hannu Vartiaisen suurteoksessa Rauman satamasta. Vertailin näitä kuvia maaalauksen laivaan. Rungot ovat aivan samaa designia, kansirakenteissa on eroja. Emma/Mercator on hieman suurempi. Tämäkin mielestäni puhuu sen puolesta, että maalauksessa on Trechmann-varustamon entinen paatti eli Emma/Mercator.

Ylimmät signaaliliput ovat melko selvästi SQ eli silloiset Suomen tunnuskirjaimet. Mercatorin tunnuskirjaimet olivat SQVD, mutta maalauksessa kaksi alinta lippua ovat valitettavan huonosti tunnistettavia.

Vuonna 1914 Nikolai II lisäsi lippuun keisarillisen vaakunan eli kaksipäisen kotkan. Hän halusi tällä osoittaa hallitsijan ja kansan yhteenkuuluvuutta. Tämä lippu poistui käytöstä vuonna 1917, jolloin Venäjän keisarikunta hajosi. (Wikipedia). Mercator olisi ehkä käyttänyt tätä lippua."

Kirsti Jutila (ei varmistettu)

Pe, 18.11.2022 - 17:22

In reply to by TimoSylvänne

Kiitokset kommenteista. Tämä laiva on osoittautunut Victor Ekin Mercatoriksi. Isoisän Koneenkäyttäjätodistus vuodelta 1913 kertoo hänen olleen 14 kk 3. Käyttäjänä Mercatorissa. Mercator-alusta varten perustettiin oma yhtiö, ’Helsingfors Rederiet Aktiebolag”, jonka piippuFtunnus ilmeisestikin näkyy taulussa.
Onko teillä mahdollisesti mitään mahdollista lisätietoa ko. aluksesta, sen matkooita ym.
Suvussamme puhutaan Pekka Mercatorista. Mistähän tämä juontaa juurensa. Kapteenin nimestä?
Teen tällä hetkellä sukututkimusta ja kaikki mahdollinen aineisto kiinnostaa minua.
Ystävällisin terveisin
Kirsti Jutila