PAKKOSYÖTETTYJÄ VOILEIPIÄ

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) La, 04.03.2023 - 15:22

Jokainen merenkulkija muistaa ajan jolloin aamupäivällä ravintoloissa kolmen kaljan jälkeen piti ottaa voileipä saadakseen pari kaljaa lisäää. Usein krapulainen ei kyennyt leipää syömään jolloin lripiin ujutettiin tulitikkuja. Saattoi olla, että uusi leivän ostaja sai tulitikkuja syödäkseen.
Nykyihmiset eivät muista enää voileipiä kun hampurilaiset ovat ne syrjäyttäneet, Muutama voileipå muistin virkistämiseksi.
KAPPELIVOILEIPÄ... Paistettu leipä, paistettua kinkkua ja kananmuna.
LOHIKAPPELI Paistettua kraavilohta ja paistettu muna.
Oopperavoileipä Paistettu jauhelihapihvi ja paistettu mna
Meteästäjän leipä Paustetty jauhelihapihvi herkkusienimuhennos

Forums

Pentti Huttunen (ei varmistettu)

Ma, 06.03.2023 - 20:54

Onko kirjoittaja varma tuosta kolmen kaljan säännöstä. Itse muistan, että ennen puoltapäivää ei saanut ensimmäistäkään ilman voileipää. Omakohtainen kokemus Mäntyluodon vihreä/punakattoisesta: leivän ja paistetun munan välistä pilkisti paperipalan nurkka. Tarkempi tutkinta paljasti puolikymmentä pölkkykirjaimin tehtailtua nimeä. Lisäsin omanikin.

Kotkassa tanssiravintola Kairossa oli voileipäpakko myös iltaisin ja muutaman paukun jälkeen voileipä oli pakko tilata jotta ilonpito voisi jatkua. Juustovoileipä oli joka illan suosikki. Ehkä jo nykynuorisolle täysin tuntematon Kosmuskynä oli oiva työkalu jolla voitiin nimi raapustaa juustosiivun takapuolelle. Voileivän saapuessa pöytään katsottiin juuston takapuolelta kuinka monen tutun pöydässä juusto oli jo kiertänyt. Yleensä yli kymmenen nimen jälkeen siivu käännettiin ympäri ja nimet näkyviin. Näin saatiin tuoreimpia leipiä tilalle