S/S PARK VICTORYn tarina

Täydessä kivihiililastissa ollut S/S Park Victory lähti joulun 1947 alla USA:sta kohti Suomea. Ankkuroituaan Utössä jouluaattona iltapäivällä kauniissa kelissä se miehistöineen sai kokea Suomen oikullisen sään. Muutaman tunnin aikana nousseessa kovassa kelissä ja lumimyrskyssä, huolimatta miehistön puurtamisesta aluksen pelastamiseksi, S/S Park Victory haaksirikkoutui Utön lähistöllä.

Utöläiset tekivät rohkean pelastustyön, jonka tuloksena 48 hengen miehistöstä pelastettiin 38. Hylky on seuraavina 70 vuotena kokenut monenlaista ja hylyssä on koettu monenlaista. Hylyn nosto jäi, mutta lastista nostettiin osa.

Tänään hylky on myös puhdas öljystä. SYKEN johtamana tämä vaativa työ suoritettiin vuosina 1994 – 2000. Utössä vierailevalle S/S Park Victoryn tarinan voi kokea sekä Utön kotiseutumuseossa että utöläisten rukoushuoneessa kymmenhaaraisen kynttelikön kertomana. Hiljentyessään kynttelikön äärellä voi yrittää miettiä, miltä miehistön kokemukset ovat tuntuneet, mitkä ovat olleet menehtyneiden viimeiset ajatukset ja mitkä ovat olleet pelastajien tuntemukset heidän lähtiessään myrskyävälle, pimeälle ja lumisateiselle merelle. Mietteet vievät vielä hiljaisemmaksi.

S/S Park Victoryn hylky on todennäköisesti eräs suomalaisten sukeltajien suosituin kohde, vaikka sijaitseekin tuulten kannalta epäsuotuisalla paikalla. Lukematon on niiden sukeltajien määrä, jotka ovat ensimmäisen hylkysukelluskokemuksensa saaneet juuri Parkin hylyssä. Hylky on kiinnostanut ja kiinnostaa edelleen sukelluksen harrastajia kaikkialta maastamme, jopa ulkomailta.

Olen kirjoittanut kirjan S/S Park Victorystä. En vain haveria, vaan kirjoittanut yksiin kansiin aluksen koko tarinan alkaen kölin laskusta päätyen tähän päivään. Tavoitteena on ollut antaa asiasta kiinnostuneille tietoa ja mielenkiintoista luettavaa kaikille. Tärkeä tavoite on kertoa, mitä rohkeus saa aikaan. Rohkeutta ja päättäväisyyttä tarvittiin utöläisten tehdessä vaativaa ja vaarallista pelastustyötä lumimyrskyisenä jouluyönä. Rohkeutta tarvitsi S/S Park Victoryn miehistö hylätessään aluksensa ja lähtiessään pelastusveneissä myrskyn keskelle yrittäen soutaa kohti majakkaa ja pelastusta.

Kirja on julkaistu syksyllä 2017 Turun Kirjamessuilla. Kirjan (35 euroa+ posti) voi tilata tästä osoitteesta:
 

http://fandoniankirjakauppa.mycashflow.fi/

Jouko Moisala